Jak zlokalizować zagubiony telefon korzystając z Menadżera urządzeń Androind?

maj 23

Jak zlokalizować zagubiony telefon korzystając z Menadżera urządzeń Androind?

Obecnie zgubienie telefonu to duży problem, ponieważ znajduje się w nim wiele istotnych informacji takich jak kontakty, wiadomości, zdjęcia, numeru kart kredytowych, hasła itp. Jeżeli zgubiłeś telefon z systemem operacyjnym Android to nie panikuj, ponieważ Google wprowadziło nową usługę zwaną Menedżerem urządzeń, który pozwala zlokalizować telefon nawet jeżeli nie instalowałeś specjalnych, lokalizujących aplikacji zanim go zgubiłeś.

Jedynym wymogiem jest to, że telefon musi być połączony z kontem Google, z włączoną usługą GPS i podłączony do Internetu.

Jak zlokalizować zagubiony telefon ?

Po pierwsze, odwiedź https://www.google.com/android/devicemanager na Twoim laptopie/komputerze i zaloguj się na swoje konto Google. Po zalogowaniu może pojawić się komunikat z prośbą o zgodę na korzystanie z danych lokalizacyjnych. Kliknij „Akceptuj”.

menadzer-android

Na mapie pojawią się informacje o podłączonym do konta urządzeniu. Jeżeli Twój telefon obecnie ma włączoną usługę lokalizacji/GPS to jego lokalizacja powinna pojawić się automatycznie na mapie w przeciwnym razie wyświetli się komunikat, że lokalizacja jest niedostępna. Dlatego warto póki masz telefon przy sobie upewnij się, że usługa lokalizacji w Twoim telefonie jest aktywna. Nie ma to wpływu na szybsze zużycie baterii, chyba, że cały czas korzystasz z nawigacji.

android_menager_device

Dodatkowo menadżer urządzeń umożliwia zadzwonienie na zagubiony telefon, zdalne zablokowanie telefonu oraz usunięcie wszystkich swoich danych.

Telefon będzie dzwonił z maksymalną głośnością, nawet jeżeli wcześniej ustawiony był tryb „cichy”. Bardzo przydatna opcja, jeżeli telefon zgubiliśmy gdzieś w domu. Klikając na opcje „zablokuj” wyświetli się okno dialogowe pozwalające na utworzenie nowego hasła blokady ekranu. Wybierając „wymaż” telefon powróci do ustawień fabryczny i wszystkie dane zostaną usunięte.

Jeżeli jesteś pewien, że nie odzyskasz już telefonu to opcja całkowitego wymazania informacji może być bardzo przydatna. Gdy Twoje urządzenie zostanie wyczyszczone z danych to nie będziesz już w stanie połączyć się z nim przez menedżer urządzeń Android. Należy również pamiętać, że wymazanie informacji nie usuwa danych z zewnętrznych kart SD.

Aby uaktywnić funkcje blokady urządzenia i wymazania danych musisz umożliwić dostęp menadżerowi urządzeń do telefonu. Aby to zrobić należy udać się do Ustawienia -> Bezpieczeństwo -> Administratorzy urządzenia. Zaznacz checkbox obok menadżer urządzeń i kliknij aktywuj.

menadzer urzadzen 2

Menedżer nie będzie działał na urządzeniach, które są wyłączone, ale działania, które zainicjujesz w menedżerze urządzeń zostaną przeprowadzone zaraz po tym jak telefon powróci do trybu online.

Warto przeczytać także:

Jeden komentarz

  1. mam 2 telefony samsung S3 i trend – wszystko ustawione jak trzeba wł gps i dane komorkowe i wifi – gdy chce znalesc S3 to wszystko OK ale gdy chce znalesc trend-a to nie znajduje do momentu uaktywnienia menu – dlaczego tak sie dzieje – jesli fon zagubie to lokalizacja nie dziala.

Skomentuj

CommentLuv badge